0499 840 528

WOZ-waarde gestegen? Verlaag de hypotheekrente.

Verwachting hypotheekrente

Huizenprijzen omhoog

Het zal waarschijnlijk geen nieuws zijn dat de huizenprijzen bijzonder hard zijn gestegen. Het afgelopen jaar is de gemiddelde huizenprijs 6,7% gestegen. Als woningbezitter is het natuurlijk leuk om te horen dat je huis meer waard is, maar kun je er ook iets mee als je niet gaat verhuizen? Wanneer je een opslag op de hypotheekrente hebt, kijk dan of de rente omlaag kan.

Hypotheekrente verlagen

Mogelijk betaal je een risico-opslag op de hypotheekrente. Deze opslag is afhankelijk van de verhouding hypotheek en woningwaarde. De woningwaarde waar een bank vanuit gaat wordt niet gewijzigd tenzij je hier zelf een verzoek voor indient. Misschien kun je dus met het aanleveren van je nieuwe WOZ-waarde of taxatierapport geld besparen.

Voorbeeld, Joep en Lisa besparen ruim €4.000

Joep en Lisa hebben een woning gekocht in 2015 voor €350.000. Ze hebben een hypotheek van €175.000 aflossingsvrij en €175.000 annuïteitenhypotheek. Ze betalen 4,7% hypotheekrente. Er zit een risico-opslag op de rente, omdat de hypotheek hoger is dan 90% van de marktwaarde van hun woning. Het is nu 2020 en omdat ze ieder maand een deel van de hypotheekschuld aflossen hebben ze inmiddels €15.000 van de hypotheek afgelost. De hypotheekschuld is nu €335.000. Omdat de bank nog uitgaat van de woningwaarde van 2015 hebben ze nog steeds dezelfde opslag op de hypotheekrente. De hypotheekschuld is volgens de bank namelijk 96% van de woningwaarde.

De waarde van de woning van Joep en Lisa is echter, net als die van veel andere Nederlanders, behoorlijk gestegen. Hun huis is nu €400.000 waard. Dat betekent dat de hypotheek op dit moment eigenlijk lager is dan 90% van de woningwaarde. Joep en Lisa doen een verzoek bij de bank om de rente aan te passen en leveren bewijs aan dat de woningwaarde is gestegen. Dit doen ze door een WOZ-waarde of taxatierapport aan te leveren. De bank verlaagt vervolgens de hypotheekrente met 0,2% en daardoor betalen ze €670,- per jaar minder aan hypotheekrente. Als ze niets hadden gedaan dan was deze renteverlaging pas over 6 jaar ingegaan. Ze besparen hiermee dus al gauw €4.000.

In het voorbeeld hierboven beschrijf ik alleen maar een stap bij 90% van de marktwaarde. In werkelijkheid hanteren banken meerdere stappen. Joep en Lisa besparen dus eigenlijk nog meer, omdat de volgende stap eerder komt dan wanneer ze geen actie hadden ondernomen. Bij 70% van de marktwaarde zou de bank van Joep en Lisa de rente bijvoorbeeld nog een keer verlagen met 0,2%.

Informeer naar de mogelijkheden

Uit bovenstaande voorbeeld van Joep en Lisa blijkt dat het zeker de moeite waard kan zijn om te informeren naar de mogelijkheden. Maar let op! Niet iedere bank heeft dezelfde voorwaarden. Daarnaast kan een lagere rente voor een (bank)spaarhypotheek soms minder gunstig zijn. Laat je daarom eerst goed informeren door je hypotheekadviseur.