0499 840 528

Woning kopen zonder ontbindende voorwaarden

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen een woning kopen zonder ontbindende voorwaarden.

Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden die opgenomen in de koopovereenkomst van een huis. Wanneer deze voorwaarden van toepassing zijn kan de koopovereenkomst kosteloos worden ontbonden. Veel woningbezitters verkopen hun woning dan ook bij voorkeur zonder ontbindende voorwaarden. Je weet als verkoper dat de koop definitief is en je hoeft bijvoorbeeld niet nog weken in onzekerheid te zitten of de koper de financiering rond krijgt.

In deze tijd waarbij het aanbod van koopwoningen schaars is kan een bod zonder ontbindende voorwaarden net het verschil maken tussen het wel of niet kunnen kopen van een woning.

Geen financieringsvoorbehoud

De ontbindende voorwaarde die het meest wordt opgenomen in de koopovereenkomst is het voorbehoud van financiering. Deze ontbindende voorwaarde geeft je als koper het recht om de koop te ontbinden als het niet lukt om een hypotheek te krijgen. Er wordt een termijn afgesproken dat meestal tussen de zes tot acht weken ligt. Deze periode kun je gebruiken om zekerheid te krijgen over je hypotheek.

Wanneer er geen financieringsvoorbehoud is afgesproken en het uiteindelijk niet lukt om een passende hypotheek te krijgen dan moet je een boete betalen om de koopovereenkomst te ontbinden. Deze boete bedraagt 10% van de koopsom. Het gaat dus over behoorlijke bedragen en daarom is een financieringsvoorbehoud voor de meeste mensen erg belangrijk.

Goede voorbereiding steeds belangrijker

Omdat de druk in de huidige koopwoningmarkt groter wordt om een bod uit te brengen zonder voorbehoud van financiering is de voorbereiding steeds belangrijker. Je kunt als potentiele koper beter van tevoren weten welke hypotheekmogelijkheden er zijn dan dat je er later achter komt dat het krijgen van een passende hypotheek toch moeilijker blijkt dan gedacht.

Een goede voorbereiding gaat verder dan het invullen van een online hypotheekberekening. Plan voor het uitbrengen van een bod eerst een adviesgesprek in met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Deze adviseur kan je namelijk precies vertellen welke mogelijkheden of uitdagingen er zijn bij het verkrijgen van een hypotheek. Zo kun je beter inschatten hoe belangrijk deze ontbindende voorwaarden zijn in jouw persoonlijke situatie.

Meer informatie

In de tekst hierboven wordt dit onderwerp alleen beknopt aangehaald. Er is nog veel meer over te vertellen. Zeker als het over jouw specifieke situatie gaat. Neem daarom gerust contact met mij op om meer informatie te krijgen over dit onderwerp.