0499 840 528

Verduurzamen van de woning

Doordat het aandeel broeikasgassen in de atmosfeer toeneemt, wordt het steeds warmer op aarde. Dit leidt op den duur tot verschillende gevolgen, zoals een stijging van de zeespiegel, extremer weer en uitdroging. Het kabinetsbeleid is er sterk op gericht om de CO2 in de atmosfeer terug te brengen. Een voorbeeld van een maatregel die hieraan moet bijdragen is het instellen van een maximumsnelheid van 100 km/h op snelwegen. Maar ook andere zaken kunnen bijdragen aan het verkleinen van de effecten van klimaatverandering. Denk bijvoorbeeld aan het verduurzamen van de woning. Ongeveer 19% van de totale uitstoot van C02 komt voor rekening van de energiebehoefte van woningen dus daar is nog veel winst te behalen.


Kosten-batenanalyse


Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt dan kun je ervan uitgaan dat rekening is gehouden met het energieverbruik van de woning. Maar wat kun je doen wanneer je al een woning hebt of van plan bent een bestaande woning te kopen? Is het überhaupt wel verstandig om de woning te verduurzamen en zo ja, welke maatregelen zijn dan het meest efficiënt?

Allereerst is het verstandig om een kosten-batenanalyse te maken. Er zijn online verschillende hulpmiddelen beschikbaar die daarbij kunnen helpen. Ook kun je jouw hypotheekadviseur vragen een duurzaamheidsprofiel van de woning op te laten maken. Hierbij krijg je een analyse van de energiebesparende voorzieningen die je kunt treffen en de kostenbesparing hiervan op de energierekening.

Met welke maatregelingen beginnen?

Vaak denken mensen bij het treffen van energiebesparende voorzieningen meteen aan zonnepanelen of een warmtepomp. Meestal is het goed laten isoleren een betere eerste stap en levert isoleren van de woning het meeste rendement op van de investering die je hiervoor moet doen. Verduurzamingsmaatregelen kun je over het algemeen het beste in onderstaande volgorde toepassen:

  • Isoleren
  • Duurzame energie opwekken (via bijvoorbeeld zonnepanelen)
  • Duurzaam verwarmen


Lagere maandlasten én hogere woningwaarde
Energiebesparende voorzieningen zorgen ervoor dat je naast het verhoogde wooncomfort ook bespaart op de maandlasten. Daarnaast zal de waarde van de woning hoger zijn wanneer er energiebesparende voorzieningen zijn getroffen. Het rendement van energiebesparende voorzieningen zit dus niet alleen in de besparing op de energierekening, maar ook in de waardevermeerdering van de woning.

Kosten

Bij verduurzamen wordt al snel gedacht aan hoge kosten. Dit is echter niet helemaal terecht: verduurzamen kan ook door relatief simpele en goedkope verbeteringen, waardoor het gas- en stroomverbruik kan dalen. Denk bijvoorbeeld aan vloer-, muur- en dakisolatie of het plaatsen van slimme apparaten waarmee je energieverbruik kan monitoren.

Ook al zijn isolatieverbeteringen relatief goedkoop, niet iedereen is in staat om hierin te investeren. Misschien wil je het geld op de rekening houden of heb je simpelweg niet de financiële middelen.
Er bestaan inmiddels verschillende subsidies voor het verduurzamen van woningen: zowel landelijke subsidies als subsidies die afhankelijk zijn van de gemeente waarin je woont. Een handig hulpmiddel hiervoor is de website www.energiesubsidiewijzer.nl. Deze website laat in één oogopslag zien van welke subsidies je gebruik kunt maken.

Hypotheekmogelijkheden

Wanneer je een woning koopt of bijvoorbeeld bezig bent met het oversluiten van je hypotheek dan is het een uitgelezen kans om meteen te kijken naar de mogelijkheden om energiebesparende voorzieningen mee te nemen in de financiering. De hypotheekrente is momenteel erg laag en de extra maandlast van het meefinancieren van de energiebesparende voorzieningen zijn vaak eenvoudig terug te verdienen door de lagere energierekening. Er zijn verschillende regelingen die verduurzaming van de woning aantrekkelijk maken. Informeer hiernaar bij jouw hypotheekadviseur en/of Adviseur Duurzaam Wonen.