0499 840 528

Tussentijds hypotheekrente verlagen

Veel mensen betalen nog een risico-opslag op de hypotheekrente. Met de huidige, relatief hoge huizenprijzen is het misschien mogelijk om tussentijds de rente van de hypotheek te verlagen. Dat kan vaak wanneer de woningwaarde flink is gestegen of als er flink is afgelost. Een combinatie zien we veel voorkomen. Er is afgelost op de hypotheek én de woningwaarde is gestegen. Wanneer de resterende hypotheekschuld een stuk lager is geworden dan de woningwaarde, dan loopt de bank minder risico en kan de risico-opslag misschien verwijderd worden.

Wat is risico-opslag?

De rente die over de hypotheekschuld wordt betaald, bestaat uit een basisrente en een risico-opslag. Je krijgt met deze opslag te maken als de hypotheek die je afsluit hoger is dan bijvoorbeeld 50% van de woningwaarde. Wanneer er sprake is van een risico-opslag verschilt per hypotheekverstrekker. Soms wordt overigens in plaats van risico-opslag weleens gesproken over een rente-opslag of top-opslag. Hier wordt hetzelfde mee bedoeld, maar rente-opslag vinden veel banken vriendelijker klinken.

Hoeveel scheelt dit?

Bij het afsluiten van een hypotheek wordt door de hypotheekverstrekker een inschatting gemaakt van het risico dat de schuld niet volledig terugbetaald kan worden. Er kan tot wel 0,5% extra rente bovenop de basisrente als risico-opslag berekend worden. Het is natuurlijk afhankelijk van de hoogte van de hypotheek, maar zo'n risico-opslag kost al snel een of een paar duizend Euro per jaar. Ieder jaar opnieuw. Het is dus zeker de moeite waard om te onderzoeken of deze risico-opslag verwijderd of verlaagd kan worden.

Geen opslag bij Nationale Hypotheek Garantie

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan heb je eigenlijk niet te maken met een risico-opslag. Dat komt maar zeer weinig voor.

Kan mijn risico-opslag omlaag?

Vaak wel. Bij de meeste banken kan de risico-opslag tussentijds worden aangepast wanneer door middel van het aantonen van de huidige woningwaarde blijkt dat de hypotheek in een lagere risicoklasse komt. Banken gebruiken echter allemaal een eigen indeling in risicoklassen. Sommige banken hebben maar liefst 11 verschillende risicoklassen en ander hypotheekverstrekkers maar 3.

Wat kan ik doen?

Allereerst is het verstandig om een hypotheekadviseur te vragen om te beoordelen of er sprake is van een risico-opslag en of het mogelijk is om tussentijds deze risico-opslag te wijzigen. De adviseur kan meteen beoordelen of het rentevoordeel oplevert wanneer de huidige woningwaarde wordt aangetoond. Hoe groot moet het verschil zijn om in een andere risicoklasse terecht te komen? Dan kan de adviseur vertellen. Deze kan ook meteen onderzoeken of het interessant is om extra af te lossen. Wanneer bijvoorbeeld een relatief kleine aflossing van de hypotheek ervoor zorgt dat de hypotheek wel in een lagere risicoklasse komt, dan kan het verstandig zijn om extra af te lossen.

Meer informatie

In de tekst hierboven wordt dit onderwerp alleen beknopt aangehaald. Er is nog veel meer over te vertellen. Zeker als het over jouw specifieke situatie gaat. Neem daarom gerust contact met mij op om meer informatie te krijgen over dit onderwerp.