0499 840 528

Trends in de hypothekenmarkt

De hypotheekcijfers van het afgelopen jaar zijn bekend. Welke trends zien we en wat zeggen die over de komende periode. Het afgelopen jaar hebben de maatregelen omtrent het Coronavirus een enorme impact gehad op ons dagelijks leven. Ondanks de lockdown, scholensluitingen en thuiswerken bleef de hypothekenmarkt op volle toeren draaien. We zien daarbij voor het eerst dat er meer hypotheken zijn afgesloten voor oversluiten en tweede hypotheken dan voor woningaankoop.

Kopersmarkt versus oversluiten.

Er werden in 2021 265.463 aanvragen ingediend voor de aanschaf van een woning, een daling van 12,6% ten opzichte van 2020. Hiermee is er voor het eerst sinds 2018 sprake van een krimp van de kopersmarkt. Gelijktijdig stegen het gemiddelde hypotheekbedrag en de gemiddelde woningwaarde onder kopers. Deze kwamen uit op respectievelijk € 347.110,- (+11,2%) en € 448.357,- (+16,2%).

In tegenstelling tot de kopersmarkt is het aantal over- en bijsluitingen (tweede hypotheken) in 2021 sterk toegenomen. Er werden circa 65.600 meer over- en bijsluitingen aangevraagd dan in 2020. Dat is een toename van ruim 28%, waarmee het totaal uitkwam op 297.192. Daarmee is voor het eerst sinds het registreren van deze data de niet-kopersmarkt groter dan de kopersmarkt.

Meer hypotheken voor oversluiten & tweede hypotheken

Er heeft dus een duidelijke kentering plaatsgevonden in de cijfers. Er zijn meer hypotheken afgesloten voor het oversluiten, verhogen of aanpassen van bestaande hypotheken dan voor de aankoop van een woning. Bij het oversluiten en verhogen van de hypotheek

waren het met name de gepensioneerden die de grootste toename noteerden van zowel het aantal hypotheekaanvragen (+36%) als het gemiddelde hypotheekbedrag (+10%).

  • De Oversluiter
    De Oversluiter blijft dominant in de niet-kopersmarkt met 129.572 hypotheekaanvragen, 22% meer dan het jaar daarvoor. Wel liep het aandeel iets terug van 45,9% in 2020 naar 43,6% in 2021 doordat de andere profielen sterker groeiden.
  • Gepensioneerden
    Het aantal oversluitingen of tweede hypotheken aangevraagd door gepensioneerden nam toe van 37.500 in 2020 naar 51.600 in het afgelopen jaar (+36,4%). Het percentage aanvragen dat volledig aflossingsvrij was steeg daarbij overigens van 51,8% naar 57,3%.
  • De Verbouwer
    Ook was het opnieuw een goed jaar voor de Verbouwer: er werden ruim 80.000 aanvragen ingediend, bijna 32% meer dan het jaar ervoor. Daarbij nam ook de gemiddelde hypotheeksom met zo’n € 1.600,- toe naar € 51.600,- (+7,3%).

De verwachting voor dit jaar

Er zijn nog steeds grote uitdagingen op de woningmarkt en de hypotheekrente staat historisch laag. Daarnaast wordt gewaarschuwd voor renteverhogingen door bijvoorbeeld een hogere inflatie. Het is dan ook niet zo vreemd dat mensen in deze periode hun hypotheek blijven oversluiten. De verwachting voor dit jaar is dat oversluiten en verhogen van de hypotheek daardoor onverminderd populair blijft.

Zelf oversluiten?

Benieuwd of het een goed moment is om zelf de hypotheek over te sluiten? Vraag aan de hypotheekadviseur om een indicatie te geven van de oversluitmogelijkheden. Meestal brengt een hypotheekadviseur voor zo'n oversluitindicatie geen kosten in rekening.

Meer informatie

In de tekst hierboven wordt dit onderwerp alleen beknopt aangehaald. Er is nog veel meer over te vertellen. Zeker als het over jouw specifieke situatie gaat. Neem daarom gerust contact met mij op om meer informatie te krijgen over dit onderwerp.