0499 840 528

Risico-opslag op de hypotheekrente

Heb je een opslag op je hypotheekrente en is je woning meer waard geworden? Grote kans dat de maandlast dan omlaag kan.

Risico-opslag op de hypotheekrente

Hypotheekverstrekkers rekenen vaak met een renteopslag. Voor de bank is niet iedere hypotheek hetzelfde. Bij sommige hypotheken loopt de bank een groter risico en dat vertaalt de hypotheekverstrekker dan in een extra renteopslag. Er is een grote kans dat dit ook bij jouw hypotheek is gedaan.

De woningwaarde
Deze risico-opslag op de rente is afhankelijk van de verhouding tussen de hypotheekschuld en woningwaarde. Banken hanteren hiervoor verschillende risicoklassen. Bijvoorbeeld tussen 90% en 100% van de woningwaarde of tussen 70% en 90% van de woningwaarde. De risicoklassen die worden gehanteerd verschilt per bank. Hoe lager deze verhouding tussen woningwaarde en hypotheekschuld, hoe lager de risico-opslag op de hypotheekrente.

Tussentijds wijzigen
Waarschijnlijk is de woningwaarde waar de hypotheekverstrekker vanuit gaat een stuk lager dan de werkelijke marktwaarde van de woning. De woningwaarde waar een bank vanuit gaat, wordt namelijk niet tussentijds gewijzigd tenzij je hier zelf een verzoek voor indient. Het is goed mogelijk dat je een verzoek bij de hypotheekverstrekker in kunt dienen om de rente-opslag aan te passen naar de huidige situatie. Dat kan veel geld besparen want een lagere hypotheekrente betekent lagere maandlasten.

Wanneer niet?
Niet iedere bank heeft dezelfde voorwaarden. Er zijn bijvoorbeeld hypotheekverstrekkers waar je niet tussentijds deze risico-opslag kunt aanpassen. Daarnaast kan een lagere rente voor een (bank)spaarhypotheek soms minder gunstig zijn. Ook is het goed mogelijk dat een aanpassing van de woningwaarde niet leidt tot een lagere rente. Wanneer de risicoklasse bijvoorbeeld niet wijzigt bij een aanpassing van de woningwaarde of omdat je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt.

Informeer naar de mogelijkheden
het is voor veel mensen aan te raden om in deze tijd te onderzoeken of de risico-opslag aangepast kan worden. Dit is echter niet voor iedereen mogelijk. Laat je daarom goed adviseren en informeer bij een adviseur naar de mogelijkheden om te besparen op de hypotheeklast.

Meer informatie

In de tekst hierboven wordt dit onderwerp alleen beknopt aangehaald. Er is nog veel meer over te vertellen. Zeker als het over jouw specifieke situatie gaat. Neem daarom gerust contact met mij op om meer informatie te krijgen over dit onderwerp.