Overwaarde van je huis opnemen

Home / Artikelen / Overwaarde van je huis opnemen

Overwaarde van je huis opnemen

Wanneer de waarde van je woning hoger is dan de hypotheekschuld, dan heb je overwaarde op je huis. Dat betekent dat je vermogen hebt, alleen staat dat niet als geld op de bankrekening. Het zit als het ware in de stenen van je huis.

Uit onderzoek blijkt dat er grote behoefte is om overwaarde op te nemen. Bijvoorbeeld om een (klein)kind financieel te steunen, aanpassingen aan het huis te kunnen doen om langer zelfstandig te blijven wonen, het huis te verduurzamen of om bijvoorbeeld het (pensioen)inkomen te verhogen.

Wanneer je de overwaarde van je huis vrij tot je beschikking wilt hebben dan kun je natuurlijk altijd je woning verkopen. Wil je graag thuis blijven wonen en een deel van de overwaarde van je huis gebruiken, dan zijn er ook andere mogelijkheden.

In grote lijnen zijn er drie manieren om een deel van de overwaarde op te nemen. Dat zijn de regelingen vanuit de gemeente, via het SVn. Het opnemen van een hypotheek bij een bank of regelingen waarbij je de woning (of de grond waar de woning op staat) verkoopt en toch kunt blijven zitten, omdat je huur betaald of erfpacht.

Lening afsluiten bij de gemeente

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) biedt enkele leningen aan om de overwaarde op te kunnen nemen met als doel je woning levensloopbestendig te maken. De SVn Blijverslening en de SVn Verzilverhypotheek. Deze regelingen verschillen in de maximale hoogte van de lening en de looptijd. Gemeenten en provincies bepalen zelf of ze deze leningen aanbieden en onder welke voorwaarden. De lening is daarom helaas niet voor iedereen bereikbaar.

Huis verkopen en blijven wonen

Bij deze constructie kun je in je eigen huis blijven wonen, maar verkoop je wel je huis of de grond waar de woning op staat. Er zijn verschillende aanbieders die werken met soms complexe constructies. Het is erg belangrijk om je vooraf goed te laten informeren over de gevolgen van deze manier van overwaarde opnemen. Deze constructies vallen niet, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de (overwaarde)hypotheken onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Hypotheek afsluiten

Een andere mogelijkheid om overwaarde van je huis op te nemen is door je bestaande hypotheek te verhogen of een nieuwe hypotheek af te sluiten. Het bedrag dat je maximaal kunt lenen is afhankelijk van je inkomen, de waarde van je woning en eventuele andere hypotheken of leningen. Je ontvangt het bedrag in een keer op je rekening en kunt er vrij over beslissen.

Gewone hypotheek of een speciale opeet- of overwaardehypotheek bij de bank?

Er zijn verschillende banken die een opeet- of overwaardehypotheek aan kunnen bieden. Over het algemeen is de rente voor een gewone hypotheek lager dan de rente van een overwaardehypotheek. Het is dus interessant om in eerste instantie te kijken welke mogelijkheden je hebt om een gewone hypotheek op te nemen. Wanneer het inkomen te laag is dan kom je wellicht niet in aanmerking voor een gewone hypotheek en kun je eventueel uitwijken naar een overwaardehypotheek. De opeet- of overwaardehypotheken die op dit moment beschikbaar zijn kunnen op onderdelen erg van elkaar verschillen. Het is dan ook handig om jezelf vooraf enkele vragen te stellen.

  • Wil ik het opgenomen bedrag in een keer op mijn rekening krijgen of wil ik het gebruiken als (periodieke) inkomensaanvulling?
  • Hoe hoog is de rente die ik moet betalen en hoe lang staat deze rente vast?
  • Kan de bank mij dwingen de woning te verkopen als de waarde van mijn woning is gedaald?
  • Als de waarde van mijn huis is gedaald en lager is dan de uitstaande hypotheek, kan ik dan van de bank de garantie krijgen dat ik niet hoef bij te betalen als ik mijn huis verkoop?

Uiteraard zijn er nog veel andere zaken die belangrijk zijn, maar het gaat voor deze rubriek te ver om alles te benoemen. Bespreek alle vragen en wensen die je hebt met je financieel adviseur. Deze kan jou helpen om de best passende manier voor het opnemen van je overwaarde te vinden.