0499 840 528

Onderhandse verhoging hypotheek

Bij een onderhandse verhoging van de hypotheek sluit je een extra hypotheek af bij de huidige hypotheekverstrekker. Bijvoorbeeld omdat je een verbouwing van de woning wilt financieren of omdat je een bedrag van de overwaarde opneemt om een (klein)kind te helpen bij de aankoop van een woning.

Onderhands betekent dat je zonder tussenkomst van de notaris de hypotheek kunt verhogen. Wanneer de huidige hypotheekverstrekker jou deze extra financiering wil verstrekken dan wordt er een overeenkomst door de bank opgesteld. Wanneer deze door jou geaccepteerd is dan zal de bank het geld op de bankrekening storten of eventueel in een bouwdepot waaruit de kosten voor de verbouwing betaald worden.

Voordelen onderhandse verhoging hypotheek

Het voordeel van een onderhandse verhoging is dat het goedkoper en vaak ook gemakkelijker is. Je hoeft namelijk niet naar de notaris om de hypotheek te verhogen. Dit scheelt kosten want een notaris moet anders opnieuw een hypotheekakte opstellen. Vaak zal ook de factuur van de hypotheekadviseur lager zijn omdat een onderhandse hypotheekverhoging meestal minder tijd kost.

Wanneer is een onderhandse verhoging mogelijk?

Je kunt niet zomaar de hypotheek onderhands verhogen. Dat is namelijk alleen mogelijk als hiervoor voldoende ruimte is binnen de hypothecaire inschrijving die de notaris heeft gedaan bij het aangaan van de hypotheek.

Vaak wordt de hypotheek voor een hoger bedrag ingeschreven. Dit noemen we ook wel een hogere inschrijving van het hypotheekrecht. Dit wordt dan gedaan om in de toekomst gebruik te kunnen maken van de mogelijkheid om de hypotheek onderhands te verhogen.

Ook kan er extra ruimte binnen de hypothecaire inschrijving zijn ontstaan doordat er tussentijds op de hypotheek is afgelost.

Is een onderhandse verhoging altijd de beste optie?

Het is niet altijd de beste optie om de hypotheek onderhands te verhogen. Het is namelijk goed mogelijk dat een andere hypotheekverstrekker op dit moment een betere aanbieding kan doen. De hypotheekrente is misschien bij een andere bank lager. Het is daarom aan te bevelen om te (laten) onderzoeken welke hypotheekmogelijkheden er zijn en deze met elkaar te vergelijken voordat je een keuze maakt.

Meer informatie

In de tekst hierboven wordt dit onderwerp alleen beknopt aangehaald. Er is nog veel meer over te vertellen. Zeker als het over jouw specifieke situatie gaat. Neem daarom gerust contact met mij op om meer informatie te krijgen over dit onderwerp.