0499 840 528

Nationale Hypotheek Garantie in 2020

Nationale Hypotheek Garantie in 2020

Zoals we gewend zijn hoort bij de start van een nieuw jaar ook nieuwe regels voor hypotheekverstrekking. Wat zijn de meest opvallende wijzigingen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

 

Wat is NHG eigenlijk?

Wanneer je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluit dan heeft de hypotheekverstrekker de garantie dat de lening wordt terugbetaald wanneer je dat zelf niet kunt. Bijvoorbeeld bij arbeidsongeschiktheid, overlijden of echtscheiding. De bank loopt hierdoor minder risico, maar jijzelf ook. Want wanneer je in de problemen komt dan wordt in bepaalde situaties een restschuld kwijtgescholden of wordt er gekeken of een aanpassing van de hypotheek kan helpen. Een bijkomend voordeel van een hypotheek met NHG is dat de rente die je betaald meestal lager is dan een lening zonder NHG.

 

Maximale woningwaarde

Omdat de gemiddelde huizenprijs is gestegen is de maximale waarde van een woning waarvoor je NHG kunt krijgen ook gestegen. Met ingang van 1 januari 2020 is deze grens van € 290.000 naar € 310.000 gegaan. Wil je energiebesparende voorzieningen treffen in de woning? Bijvoorbeeld isolatie of vervanging van de cv-ketel, dan kun je de woningwaarde met maximaal 6% verhogen, namelijk € 328.600. Je kunt dan € 17.400 aan energiebesparende voorzieningen meenemen in de hypotheek.

 

NHG Kosten omlaag

De eenmalige kosten die je moet betalen voor een hypotheek met NHG is in 2020 0,7% van het bedrag van de lening. Dat is dus maximaal € 2.300 wanneer energiebesparende aanpassingen zijn meegefinancierd. Vorig jaar was dat 0,9% van het hypotheekbedrag. Deze eenmalige kosten worden overigens vaak snel terugverdiend door de lagere hypotheekrente voor een lening met NHG.

 

Oversluiten

Er wordt vanaf 2020 niet alleen bij de aankoop, maar ook bij het oversluiten van de hypotheek gekeken naar de woningwaarde. Dat was in het verleden niet het geval. Wanneer de waarde hoger is dan € 310.000 dan kan er dus niet meer worden overgesloten naar NHG. Daarnaast wordt er vanaf dit jaar gekeken of de huidige hypotheek NHG heeft. Wanneer dat het geval is dan betaal je bij oversluiten alleen nog kosten over het deel dat je meer wilt lenen.

 

Overlijdensrisicoverzekering

Het is sinds 2018 niet meer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij een hypotheek met NHG. Vanaf 1 januari 2020 is deze verplichting ook komen te vervallen voor woningbezitters die al een NHG-hypotheek hebben lopen. Laat je eerst goed voorlichten over de financiële situatie van je nabestaanden voordat je de huidige overlijdensrisicoverzekering opzegt.