0499 840 528

Na scheiding het huis behouden is makkelijker geworden

Na scheiding het huis behouden is makkelijker geworden

Beëindiging van een relatie is een van de meest voorkomende redenen om een ​​huis te moeten verkopen. Meestal wil een van de partners in de woning blijven, maar in de praktijk kan reguliere financiering door middel van een hypotheek voor problemen zorgen door stijgende huizenprijzen. Vooral omdat vaak aan de ex-partner een deel van de overwaarde betaald moet worden.

Gedwongen verkoop

De meeste mensen hebben het bedrag om de ex-partner uit te kopen niet op hun rekening staan. Het is ook vaak moeilijk om dit in een hypotheek mee te nemen. Daarom zijn er helaas veel woningen die gedwongen verkocht moeten worden. Dan staan er ineens twee partners op straat die op zoek moeten naar nieuwe woonruimte. Zeker als er kinderen in het spel zijn kan dit een ongewenste situatie zijn.

Versoepeling beleidsregels

Om gedwongen verkoop bij scheiding tot een minimum te beperken zijn de beleidsregels voor het verkrijgen van een financiering versoepeld. Eerst alleen voor hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie (NHG), maar inmiddels is deze versoepeling ook toegepast op hypotheken zonder NHG.

Woonlasten moeten betaald kunnen worden

Uiteraard moet wel aangetoond worden dat de achterblijvende partner de woonlasten kan blijven betalen na de scheiding. Deze betaalbaarheidstoets is echter wel anders dan wanneer je bijvoorbeeld een woning wilt gaan kopen. We noemen dit de beheertoets en hiervoor is meer maatwerk nodig dan bij een reguliere hypotheekverstrekking. Er wordt namelijk gekeken naar de werkelijke inkomsten en uitgaven om te bepalen of er voldoende overblijft om de hypotheeklast te kunnen betalen. In deze beheertoets kan een eventuele verhoging van de hypotheek in verband met de uitkoop van de ex-partner voor de overwaarde worden meegenomen.

Hoe gaat het overnemen van de hypotheek in zijn werk?

Allereerst moet je akkoord krijgen van de hypotheekverstrekker. De achterblijvende partner moet eerst aan kunnen tonen dat de woonlasten betaald kunnen worden na de scheiding. Hiervoor kan nu dus de beheertoets worden gebruikt. Wanneer dit past dan kan de hypotheekaanvraag verder worden afgewikkeld. We noemen dit ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid. De vertrekkende partner wordt ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid van de hypotheek. Daardoor wordt de achterblijvende partner de enige die aansprakelijk is voor deze hypotheek. Om ervoor te zorgen dat de woning volledig eigendom wordt van de achterblijvende partner moet je naar de notaris. Deze maakt daarvoor een akte van verdeling op waarin staat dat het huis dat eerst eigendom was van beide partners wordt toegedeeld aan de achterblijvende partner. Deze akte wordt na ondertekening ingeschreven in het Kadaster.

Ga op tijd langs bij een financieel adviseur

Bij een echtscheiding komt er naast alle emoties ook veel andere zaken kijken. Ex-partners moeten afspraken maken over de verdeling van spullen, vermogen, inkomen en pensioenen. Daarnaast moet er misschien een ouderschapsplan worden opgesteld. Het is verstandig om op tijd informatie in te winnen bij een financieel adviseur naar de mogelijkheden. Dit voorkomt dat ex-partners afspraken vastleggen die niet haalbaar zijn. Bijvoorbeeld over wie er in de woning blijft wonen. Een financieel adviseur kan daarnaast duidelijk uitleg geven over het gelijktijdige proces van een hypotheekaanvraag en de echtscheidingsprocedure.