0499 840 528

Hypotheek voor senioren

Seniorenhypotheek

Als 55-plusser heb je vaak andere hypotheekwensen dan jongeren. Misschien wil je weten of het mogelijk is om overwaarde op te nemen om de woning toekomstbestendig te maken of het pensioeninkomen aan te vullen. Of misschien wil je de hypotheek oversluiten naar een lagere rente of de hypotheekvorm wijzigen zodat de hypotheek ook goed op te brengen is als je met pensioen gaat.

Enkele voorbeelden van hypotheekuitdagingen voor senioren:

Hypotheek voor 57+

Vanaf de leeftijd van 57 jaar zijn de inkomenseisen voor een hypotheek wat strenger. De meeste banken houden namelijk vanaf dat moment ook rekening met het toekomstige pensioeninkomen. Vaak kun je hierdoor vanaf je 57e jaar minder hypotheek krijgen.

Tijdelijk inkomensarme periode

Er zijn veel senioren die enkele jaren voor het ingaan van het pensioen een lager inkomen hebben. Omdat ze bijvoorbeeld eerder zijn gestopt met werken. Vaak is er wel eigen geld aanwezig om de periode tot pensionering te overbruggen. Bij het afsluiten van een hypotheek kan dit een uitdaging zijn. Bij de verstrekking van een hypotheek moet een bank namelijk ook uitgaan van het inkomen dat op het moment van afsluiten ontvangen wordt.

Hypotheek voor 67+

Wanneer je met pensioen bent en een hypotheek af wilt sluiten, dan wordt er rekening gehouden met het pensioeninkomen. We zien met regelmaat dat de maximale hypotheekverstrekking lager is dan gewenst. Wanneer je bijvoorbeeld overwaarde wilt opnemen of oversluiten naar betere hypotheekvoorwaarden (bijvoorbeeld een lange rentevaste periode). Dit terwijl de maandlast van de hypotheek vaak prima op te brengen is met het pensioeninkomen. Dat komt omdat er bij de berekening van de maximale hypotheek rekening wordt gehouden met een maandlast waarbij de volledige hypotheek wordt afgelost. Maar dat is bij veel gepensioneerden niet het geval.

Oplossingen

Gelukkig zijn er passende oplossingen. Bij de reguliere toetsing van de maximale hypotheek wordt rekening gehouden met volledige aflossing van de hypotheek. Echter is de werkelijke maandlast van veel senioren een stuk lager. Bijvoorbeeld omdat de hypotheek (deels) aflossingsvrij is. Voor senioren kunnen we in bepaalde situaties afwijken van de reguliere toetsing van de maximale hypotheek. We kijken dan of de werkelijke hypotheeklast opgebracht kan worden met het (pensioen)inkomen. Hierdoor ontstaan er meer mogelijkheden voor senioren om een verantwoorde en betaalbare hypotheek af te sluiten.

Meer weten over de hypotheekmogelijkheden voor senioren? Neem contact op met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Die kan je hier alles over vertellen.