0499 840 528

Een duurzaam en energiezuinig huis

Maximale hypotheek

Steeds meer huishoudens besparen op de energiekosten door zonnepanelen te laten plaatsen, de woning te laten isoleren of een warmtepomp aan te schaffen. Niet zo vreemd natuurlijk. Verduurzamen van de woning is niet alleen belangrijk vanwege het klimaat en de energietransitie. Verduurzamen is ook gunstig voor je portemonnee. De overheid en veel hypotheekverstrekkers stimuleren deze verduurzaming.

Wanneer kom in aanmerking voor subsidie en wat kunnen hypotheekverstrekkers hierin betekenen?

Welke subsidies en maatregelen zijn er beschikbaar?

 1. Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE)
  Er kan subsidie worden aangevraagd voor een investering in de volgende energiebesparende maatregelen:
  1. Een warmtepomp,
  2. Een zonneboiler,
  3. Een aansluiting op een warmtenet en
  4. 5 typen isolatiemaatregelen.
  Uiteraard worden er voorwaarden gesteld aan het verkrijgen van de subsidie. Het is daarom belangrijk om van tevoren goed te informeren waar subsidie voor ontvangen kan worden.
 2. BTW zonnepanelen.
  Wanneer je zonnepanelen aanschaft dan kun je de BTW op de aankoop en installatie terugvragen van de Belastingdienst. Let erop dat je dit binnen 6 maanden doet na afloop van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft.
 3. Aanvullende lokale maatregelen.
  Elke provincie, regio of gemeente bepaalt welke energiebesparende middelen zij subsidieert tegen welke voorwaarden. Met de online energiesubsidiewijzer van de rijksoverheid kun je zien welke aanvullende subsidies beschikbaar zijn in jouw woonplaats. Let wel op dat het niet altijd mogelijk is om de subsidies van de gemeente en de overheid voor dezelfde maatregel te stapelen.

Wat kunnen hypotheek- en kredietverstrekkers voor je betekenen? Vanuit diverse geldverstrekkers zijn er mogelijkheden om voordelig geld te lenen om een woning te verduurzamen. De voordelen, denk bijvoorbeeld aan het rentepercentage, verschillen per aanbieder.

Bij het afsluiten van een hypotheek is het vaak mogelijk om extra geld te lenen voor energiebesparende voorzieningen. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Meer informatie

In de tekst hierboven wordt dit onderwerp alleen beknopt aangehaald. Er is nog veel meer over te vertellen. Zeker als het over jouw specifieke situatie gaat. Neem daarom gerust contact met mij op om meer informatie te krijgen over dit onderwerp.