0499 840 528

De dekkingen voor een autoverzekering

Bij autoverzekeringen heb je de keuze uit WA, WA + beperkt casco en WA + volledig casco (All Risk). Wat zijn de verschillen?

Zoals de naam eigenlijk al aangeeft, dekt de WA-autoverzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid autoverzekering) de schade waarvoor de autobezitter wettelijk aansprakelijk is. De schade die ontstaat aan de eigen auto wordt bij een WA-verzekering echter niet vergoed. Iedere autobezitter is verplicht om zijn auto (minimaal) WA te verzekeren.

Een autoverzekering met WA + beperkt casco dekking biedt naast de verplichte WA-dekking ook dekking tegen schade aan de eigen auto bij een aantal in de voorwaarden genoemde  gebeurtenissen. Je moet hierbij denken aan schade door diefstal, brand, hagel/storm en ruitbreuk. Hierbij geldt meestal een eigen risico.

Een All Risk autoverzekering wordt ook wel WA + volledig casco genoemd. De All Risk autoverzekering kent een nog wat uitgebreidere dekking dan de beperkt casco verzekering. Bij een All Risk autoverzekering is schade aan de eigen auto in de meeste situaties gedekt. Mocht je bijvoorbeeld tegen een lantaarnpaal rijden, dan wordt de schade aan jouw eigen auto ook vergoed.

Een WA-verzekering is goedkoper dan een All Risk verzekering. Een WA + beperkt casco zit daar qua prijs meestal tussenin.

De keuze van een verzekering is afhankelijk van de leeftijd en de waarde van een auto.

Stel: je koopt een nieuwe auto voor € 30.000. Kies dan voor een WA Casco verzekering. Veroorzaak je schade aan jouw eigen auto, dan wordt dit vergoed. Als jij een auto van 20 jaar oud koopt
voor € 1.000, kies dan voor een WA-verzekering. De dagwaarde van de auto is in dit geval zo laag dat een andere dekking niets extra’s biedt en het geen zin heeft om meer premie te betalen.