0499 840 528

APK voor de Autoverzekering

Een oude(re) auto uitgebreid verzekeren kan onnodig duur zijn. Daardoor is het verstandig om zo nu en dan te controleren of de huidige verzekering nog passend is. Een APK voor je autoverzekering dus.

Dekkingen voor de autoverzekering

Autoverzekeringen bieden verschillende dekkingen: Wettelijke aansprakelijkheid (WA), beperkt casco en allrisk (volledig casco). Hoe uitgebreider de autoverzekering, hoe duurder hij is.

WA-dekking
Iedere auto-eigenaar moet minimaal een WA-verzekering hebben. Deze wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is de minst uitgebreide verzekering en dus ook de goedkoopste autoverzekering die je kunt afsluiten. Met een WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor schade aan anderen.

Beperkt cascodekking
Een autoverzekering met een beperkt cascodekking (ook wel WA+ genoemd) biedt meer dan alleen de WA-verzekering. Naast de schade die je eventueel bij een ander veroorzaakt, is ook bepaalde schade aan je eigen auto verzekerd, bijvoorbeeld ruitschade en schade bij diefstal.

All-risk dekking
Voor een nieuwe auto kun je het beste een allriskverzekering afsluiten. Dit heet ook wel volledig casco en is de meest uitgebreide autoverzekering. Als je zelf de veroorzaker bent, vergoedt een allriskverzekering naast de verplichte WA-dekking ook de schade aan je eigen auto.

 

  WA (verplicht) Beperkt Casco Allrisk
Schade aan anderen X X X
Ruitschade   X X
Diefstal, brand en storm   X X
Schade aan de auto die jezelf hebt veroorzaakt     X

 

Welke dekking kiezen.

Je hebt lang niet altijd de meest volledige dekking nodig. Bij het kiezen van een dekking wegen bijvoorbeeld de leeftijd en de waarde van de auto mee. Ook is het belangrijk om te kijken of je een financiële buffer hebt die je aan kunt spreken wanneer je schade hebt.

Over het algemeen geldt het volgende:

  • Voor een nieuwe auto tot circa 6 jaar oud is de allriskdekking (of volledig casco) aan te raden. Je bent dan zowel voor schade aan de eigen auto als schade bij iemand anders verzekerd. En omdat de auto relatief jong is, wegen de kosten van een autoverzekering op tegen het risico dat je loopt op een dure reparatie.
  • De meeste mensen kiezen voor een beperkte cascodekking bij een auto tussen de 6 en 10 jaar oud.
  • De WA-verzekering zonder cascodekking wordt meestal gekozen voor auto's vanaf 10 jaar oud vanwege de lagere waarde. In dat geval wegen de kosten van de autoverzekering vaak niet op tegen wat de auto nog waard is.

 

Naast de leeftijd en de waarde van de auto spelen er nog een aantal andere zaken mee. Denk bijvoorbeeld aan het risico dat je wilt en kunt dragen, het aantal opgebouwde schadevrije jaren en de hoogte van de premie. Wanneer de auto gefinancierd is met een nog niet afgeloste lening, blijft het overigens raadzaam om voor een All-risk-dekking te kiezen.

Meer informatie

In de tekst hierboven wordt dit onderwerp alleen beknopt aangehaald. Er is nog veel meer over te vertellen. Zeker als het over jouw specifieke situatie gaat. Neem daarom gerust contact met mij op om meer informatie te krijgen over dit onderwerp.